Kvalitní potraviny a jejich značky.
![potraviny_01.jpeg](https://cdn169.plusaminus.com/res/crc-3031977451/pages/images/610x610/0u-potraviny-01.jpeg)
Jak poznat kvalitní jídlo? Kdo spravuje značky kvality?
Jak poznat kvalitní jídlo?
V České republice tuto funkci zastupují značky kvality, z nichž nejznámější je Klasa. Značka kvality výrobcům umožňuje rozlišit vlastní produkty od konkurence a zároveň poskytuje objektivní potvrzení o jejich jakosti. Pozor na značku BIO, ta neříká nic o kvalitě potraviny jako takové, pouze certifikuje, že se jedná o biopotravinu.
Značky kvality se mohou vdechnout do éteru buď jako ochranné známky, které slouží k odlišení výrobků a služeb jednoho subjektu od druhého, nebo jako certifikační ochranné známky, které Evropská unie převzala od anglosaského právního prostředí. Oboje se na našem území používají souběžně, s tím že registrace certifikační ochranné známky je poněkud přímočařejší, protože se jedná o novější legislativu, přijatou v roce 2019.
Kdo spravuje značky kvality?
Zatím co některé značky kvality jsou veřejnoprávní, jiné vlastní soukromoprávní subjekty, jednotlivci i kolektivy. Nicméně nejméně rozporuplný vlastníkem pro objektivní, uznávané a vymahatelné značky kvality je beze všeho Ministerstvo zemědělství ČR. To momentálně vlastní 14 platných značek kvality: 2 označení BIO, 4 označení Klasa, 2 označení Regionální potravina, 3 označení Česká potravina a 3 označení Q CZ.
České značky kvality potravin zastřešené Ministerstvem zemědělství ČR
Klasa
![Klasa](https://cdn169.plusaminus.com/res/crc-2341411054/pages/images/610x610/vv-klasa.gif)
Značka KLASA se používá pro potraviny, které vykazují výjimečné kvalitativní charakteristiky, jež zvyšují jeho přidanou hodnotu a zaručují jeho jedinečnost ve vztahu k běžným výrobkům dostupným na trhu. Logo KLASA označuje výjimečně kvalitní produkty v porovnání s dalšími běžně dostupnými potravinami. Pomáhá tak s výběrem čerstvých, zralých potravin s tím nejlepším složením. Značka KLASA je udělována již od roku 2003.
Pro získání tohoto označení musí zájemce předložit žádost k posouzení Hodnotitelskou komisí, která je složená ze zástupců Ministerstva Zemědělství, oddělení marketingu Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF), dozorových orgánů (SZPI, SVS ČR), vysokých škol, výzkumných institucí, výrobců potravin a i spotřebitelů. Označení pak uděluje jakožto ocenění český ministr zemědělství a vítěz značku může užívat po dobu 3 let. Poté kvalitu produktu nadále kontroluje SZPI s tím, že označení produktu může být po dané lhůtě prodlouženo, ale také odebráno, dojde-li k poklesu kvalitě či porušení podmínek pro její získání.
QCZ
![QCZ](https://cdn169.plusaminus.com/res/crc-1229042377/pages/images/610x610/oa-qcz.png)
Značky Q CZ jsou zatím vyhrazeny jen pro mléko, mléčné výrobky, drůbež a brambory. Značky Q CZ byly do rejstříku ÚPV zapsané již v roce 2016. V praxi se však chovají stejně jako známky certifikační, které je možné zapisovat až od roku 2019. Pro povolení k užívání musí být žadatel držitelem platného certifikátu jakosti k vybranému produktu.
Jedná se o tyto certifikáty:
- M1 pro syrové kravské mléko, který uděluje Státní veterinární ústav Olomouc
- M2 pro mlékárenský výrobek, který uděluje Státní veterinární ústav Olomouc
- B1 nebo B2 pro brambory, které uděluje Český bramborářský svaz, z.s.
- D1 až D8 pro drůbež a drůbežářské produkty, které lze získat přes Mezinárodní testování drůbeže s.p.
BIO
![BIO](https://cdn169.plusaminus.com/res/crc-3340797281/pages/images/610x610/wu-bio.jpeg)
Evropská značka BIO (zelený list s hvězdami) je rezervovaná pro potraviny, které jsou vyráběny v souladu s legislativou pro BIO produkci potravin Evropského Parlamentu a Rady o ekologické produkci a označování ekologických produktů.
Vedle ní, česká značka BIO (zelená biozebra), vyžaduje, aby potraviny byly vyráběny v souladu se zákonem o ekologickém zemědělství, které však nároky EU na označení nijak nepopírá, spíše je přebírá a dále rozvíjí.
Regionální potravina
![Regionální potravina](https://cdn169.plusaminus.com/res/crc-4172656958/pages/images/610x610/lo-regio.png)
„Regionální potravina“ je celostátní projekt Ministerstva zemědělství ČR na podporu malých a středních pěstitelů a výrobců v krajích České republiky.
Ocenění výrobci získávají právo užívat značku "Regionální potravina" pro marketingovou propagaci na 4 roky. Logo s motivem krajiny a popisem kraje podtrhuje původ potraviny, a tak podporuje region, odkud produkt pochází. Projekt tak nahrává zájmu veřejnosti o tuzemské kvalitní potraviny.
Český výrobek a Česká potravina
![Český výrobek a Česká potravina](https://cdn169.plusaminus.com/res/crc-1937506006/pages/images/610x610/qv-cesky-vyrobek.gif)
Odkaz na český původ je předkládán již od roku 2011 značkou „český výrobek“, což je výstup systému značení Potravinářskou komoru ČR a do rozhodování o udělení je zapojeno i Ministerstvo zemědělství ČR. Nicméně v současnosti je toto značení více méně nahrazeno značkou „Česká potravina“, přičemž ohledně těchto dvou log s českou vlajkou byla uzavřena dohoda mezi Potravinářskou komorou ČR a Ministerstvem zemědělství ČR.
Evropské značky kvality potravin
Evropská unie poskytuje pro některé potraviny jisté záruky kvality. Systémem je reprezentován třemi značkami určenými k ochraně a propagaci jmen kvalitních zemědělských výrobků a produktů.
Zaručená tradiční specialita (ZTS)
![Zaručená tradiční specialita (ZTS)](https://cdn169.plusaminus.com/res/crc-155168726/pages/images/610x610/i3-zts.png)
Zemědělský produkt nebo potravina, produkované nebo vyráběné po dobu minimálně 30 let, jejichž zvláštní povaha je uznávána EU.
Chráněné označení původu (CHOP)
![Chráněné označení původu (CHOP)](https://cdn169.plusaminus.com/res/crc-94843252/pages/images/610x610/41-chop.png)
Označení výjimečného zemědělského produktu nebo potraviny z daného regionu či místa, jejichž jakost nebo vlastnosti jsou dány zvláštním zeměpisným prostředím.
Chráněné zeměpisné označení (CHZO)
![Chráněné zeměpisné označení (CHZO)](https://cdn169.plusaminus.com/res/crc-1449684145/pages/images/610x610/zz-chzo.png)
Označení výjimečného zemědělského produktu nebo potraviny z daného regionu či místa. U zeměpisného označení je postačující, aby pouze některá fáze výroby (výroba, zpracováni nebo příprava) potraviny nebo zemědělského výrobku proběhla ve vymezeném území.